Mange unge får piller mod eksamensangst

16 August 2019 – af Lars Nørgaard Jensen

De unge søger efter hjælp

På Berlingske.dk er der i dag d. 16 august 2019 en artikel med en overskrift som fortæller at hundredvis af unge hvert år får udskrevet medicin mod eksamensangst.
Artiklen fortæller også at medicinen som udskrives til de unge er hjertemedicin, de såkaldte betablokkere.

Det fik mig til at spærre øjnene op og hoppe ind på Google, for at søge efter mere information om det her emne.
I søgefeltet skrev jeg Eksamensangst, og her lod jeg mærke til at Googles første alternative søgeforslag var “Eksamensangst piller”.

Det er jo sådan at Google ligger inde med viden om hvilke søgninger der er flest af, og bruger denne viden til at præsentere søgeforslag som er baseret på en meget stor søgevolumen.

Men at det første forslag som Google præsenterer er “Eksamensangst piller”, synes jeg er nedslående, og jeg betragter det som et desperat forsøg på at få hjælp, som vi skal tage alvorligt hos de unge.

De stærke symptomer

De gode karakterer og den konstante stræben efter de bedste resultater sætter et voldsomt pres på unge studerende, som nemt medfører præsentations og præstationsangst til eksamenerne.

Symptomerne på eksamensangst er meget stærk nervøsitet med en negativ kognitiv og følelsesmæssig påvirkning.
Desværre ser det også ud til at det rammer langt flere unge mennesker end vi måske er klar over, og det ser også ud til at de unge vil gå langt for at få hjælp.

De fleste af os mennesker oplever en sund nervøsitet når vi skal bedømmes af andre, og som er med til at holde os på dupperne og få os til at præstere så godt som muligt.
Men det er klart, at hvis nervøsiteten få lov til at overtage alle tanker og følelser, så de unge ikke længere kan koncentrere sig, og hvis det bliver så slemt at der opleves tristhed, søvnbesvær, hovedpine, svimmelhed mm. Så er det både en naturlig og god grund til at opsøge sin læge og søge hjælp.

Men er medicin så den rigtige løsning? Min personlige holdning er klart, at det ikke er en løsning.
Eksamensangst skal ud fra min optik behandles. Det er ikke nok at dæmpe angstens symptomer med piller.

Da jeg trykkede på Googles søgeforslag “Eksamensangst piller”, ville jeg se hvilke resultater som dukkede op, og på første side fandt jeg først og øverst på siden, nogle betalte annoncer for beroligende naturmedicin. Under annoncerne var der en del artikler om emnet som er dateret tilbage til 2010.

Jeg tænker at det store pres selvfølgelig er et samfundsansvar. Men desværre er der aldrig en hurtig løsning, når noget skal ændres i et samfund. De unge har heller ikke tid til at vente, da de selvfølgelig søger hjælp nu og her.

Hvad bruges betablokkere til?
I følge apoteket.dk er betablokkere medicin som bruges til blandt andet forhøjet blodtryk, hjerteforstyrrelser, migræne og rysten, samt en række andre ting.
De nævnte ting foroven er også ting som kan være symptomer fra angst, men det er vigtigt at skelne imellem hvad der er grundlæggende lidelser og hvad der er symptomer på noget.

Bivirkningerne ved betablokkere er ifølge apoteket.dk, mareridt og voldsomme drømme, impotens, depression, samt flere bivirkninger.
Da jeg ikke er læge vælger jeg helt bevidst at hente oplysningerne fra apoteket.dk, da denne hjemmeside må anses som troværdig i forhold til oplysning om medicin.

Et bedre alternativ

I mit virke som psykoterapeut og hypnoseterapeut, har jeg behandlet mange unge med eksamensangst igennem årene.
Det dejlige ved at hjælpe mennesker, er blandt andet den feedback og taknemmelighed jeg modtager. Især når en person klarer sin eksamen flot og fortæller om det bagefter.

Terapien er et alternativ til medicinen. Et alternativ som er helt fri for bivirkninger og som ikke kun lindrer på symptomerne.
De erfaringer jeg har gjort i gennem årene, er at det både er skånsomt og effektivt når hypnose bruges i forbindelse med terapi, så angsten bliver neutraliseret.

Derfor er det mig magtpåliggende at dele denne viden med så mange mennesker som muligt. De unge har brug for effektiv hjælp med langvarig effekt, så de kan gå ud og skabe de resultater som de kæmper så flittigt for.

Hvis du selv har gode erfaringer med hypnose, kan du være med til at fortælle om effektiviteten, og være med til at hjælpe unge med eksamensangst, til at forstå at der er hjælp at hente, uden at bruge medicin.

Du er selvfølgelig også velkommen til at tage kontakt til mig her, hvis du selv vil høre mere om hypnose imod eksamensangst.

Venlig hilsen

Lars Nørgaard Jensen